Mixen en roeren

Het mixen van ingrediënten bezorgt mij weleens kopzorgen, met name als ik boter luchtig moet kloppen, of als een taart weer eens niet mooi rijst in de oven. Hoewel het altijd wel eens mis kan gaan, heb ik hieronder wat tips neergezet die het hopelijk makkelijker voor je maken.

Materialen

  • Elektrische mixer

Handig voor het (extreem) luchtig kloppen van deeg, en voor het “gewoon” combineren van ingrediënten. Je hebt er meestal twee soorten haken bij: gardehaak en deeghaak. Die laatste gebruik je bijvoorbeeld voor brooddeeg.

Voor de goede orde: veel mixwerk kan ook zonder een elektrische mixer. Met een garde kom je al een heel eind. Ik zou een elektrische mixer aanraden als je bijvoorbeeld eiwitten heel luchtig moet kloppen. In dat soort gevallen duurt het al lang met een elektrische mixer, laat staan met een simpele garde. Waag je je alleen aan gebak zoals muffins, dan hoef je echt niet per se een elektrische mixer te hebben.

mixer

Elektrische mixer met garde- en deeghaak

  • De bestekla

Onderschat de waarde van je bestekla niet. Vorken om eieren los te kloppen, lepels om te roeren, een garde voor het betere roerwerk, etc. Ik ben altijd verbaasd over hoeveel bestek ik moet afwassen nadat ik iets lekkers gebakken heb. Investeren in wat extra bestek is dus zeker niet overdreven.

Bestek

Allerlei nuttigs uit de bestekla

Tips

  • Boter kloppen

Als je, net als ik, niet in het bezit bent van zo’n glimmende KitchenAid, kan het kloppen van boter een opgave zijn. Wat ik altijd doe: 1) de boter in kleine stukjes snijden zodat het opperlvlak wordt vergroot, 2) de boter in de magnetron ongeveer 20 seconden verwarmen, zodat de boter al wat zachter is en makkelijk geroerd kan worden, 3) héél lang kloppen met een elektrische mixer. Geloof me, soms is het gewoon nodig om lang te kloppen en niet op te geven.

Nog een tip: als je boter en (poeder)suiker moet mixen (bijvoorbeeld voor een crème), roer dan eerst met een gewone lepel of vork de boter en suiker door elkaar. Doe je dit niet en zet je meteen de mixer erop, heb je suiker door de hele keuken liggen.

  • Muffins of taart luchtig krijgen

Er zijn natuurlijk een heleboel factoren die het rijzen van gebak beïnvloeden (bijvoorbeeld je oven). Eén daarvan is het al dan niet goed mixen van het deeg. Er zijn twee algemene dingen die kunt doen die meestal wel helpen: 1) als je bloem, bakpoeder, of een ander soort meel toevoegt, doe dit dan met behulp van een zeef. Op die manier heb je minder kans op klontvorming in het deeg, en verspreidt het bakpoeder goed over het gehele deeg. 2) Let op dat je niet teveel roert. Soms staat er in een recept: “roer totdat het gecombineerd is”. Wat ze hiermee bedoelen is: STOP zodra de ingrediënten gecombineerd zijn! Teveel mixen kan ervoor zorgen dat de luchtigheid uit je deeg is. Met name bij muffins, die je mooi hoog wilt krijgen, kan dit gebeuren.

  • Vetvrije kommen gebruiken

Als je eieren, of alleen eiwittien of eidooiers gaat kloppen, is het belangrijk dat de kom die je gebruikt vetvrij is. Niet alleen schoon dus, maar ook helemaal vetvrij. Voel met je vinger langs de binnenkant. Voelt het een beetje glad en vettig? Maak de kom dan nog een keer schoon met afwasmiddel. Wrijf eventueel met wat azijn of citroensap eroverheen (daarna wel weer naspoelen). Het kan echt het verschil maken als je bijvoorbeeld een meringue of een luchtig deeg wilt maken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: