Meten en wegen

Het afmeten van hoeveelheden is de eerste stap bij elk recept dat je bereidt. Een goed begin is het halve werk!

Gram versus cup

Je bent het waarschijnlijk al tegengekomen: in veel Amerikaanse recepten worden hoeveelheden niet vermeld in gram, maar in cups. Zoals de naam al doet vermoeden is een cup ongeveer een ‘kopje’, dus bijvoorbeeld ‘1 kopje suiker’. Het is dus een volumemaat om aan te geven hoeveel je van een bepaald ingrediënt nodig hebt. Een cup suiker weegt niet evenveel als een cup bloem, dus je hebt voor elk ingrediënt een aparte omrekenmaat nodig. Omdat dit een gedoe kan zijn, kun je overwegen om materialen aan te schaffen om makkelijk en snel cups af te kunnen meten. Welk recept je dan ook hebt, je kan altijd snel aan de slag. Hieronder vermeld ik de materialen die ik hiervoor gebruik.

Materialen

  •  Afmeten van gram

Ik gebruik hiervoor een digitale weegschaal. Werkt prettiger en nauwkeuriger dan een analoge weegschaal vind ik. Een nadeel is dat je eens in de zoveel tijd de batterijen moet vervangen.

Digitale weegschaal

Digitale weegschaal

  • Afmeten van liters

Ik gebruik hier meestal een maatbeker voor. Soms moet je liters en gram combineren. Wat ik dan wel eens doe is de liters wegen op een weegschaal. Ik ga er dan vanuit dat elke milliliter ongeveer 1 gram weegt. Als je dan een mengkom op je weegschaal zet, kun je de vloeistof er gewoon bijgooien zonder dat je eerst hoeft af te meten in de maatbeker. Dit is dus geen exacte methode, maar wel heel handig!

Maatbeker

Maatbeker die naast gram, ook cups aangeeft.

  • Afmeten van cups

Sommige maatbekers bevatten ook meetstreepjes voor cups, zie de maatbeker hierboven. Daarnaast zijn er speciale meetbekertjes die een cup aangeven. Zie de figuur hieronder. In principe kan je natuurlijk enkel een kleine maat nemen, bijvoorbeeld een 1/4 cup-beker, zodat je daarmee ook 1/2, 1, etc. kunt afmeten.

Als je geen cup-bekers in huis hebt, kun je altijd omrekenen naar gram. Kijk bijvoorbeeld hier voor handige tabellen, of zoek op “cup to gram”.

Cups

Cup-bekers

  • Afmeten van eet- en theelepels

Een eetlepel of theelepel is net als de cup een volumemaat. Je kunt gewoon een lepel uit je bestekla pakken, maar je kan iets nauwkeuriger te werk gaan met echte meetlepels.

Meetlepel

Meetlepels: van thee- tot eetlepel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: