Bakvormen

Er zijn allerlei soorten gebak, en daarom ook allerlei bakvormen. Maakt het iets uit of je een springvorm of een vaste vorm gebruikt? En wat is het nut van siliconen bakvormen? Hieronder een aantal tips.

Materialen

  • Zoveel keuze…

Loop een willekeurige kookwinkel binnen, en je zult versteld staan. Zoveel vormen in zoveel maten! Welke heb je nou echt nodig? Voor de gemiddelde taart heb je een springvorm van 24 cm nodig. Daarnaast is het handig om een rechthoekige cakevorm te hebben, en een bakblik voor cupcakes en muffins. In recepten staat meestal wel vermeld welke vorm er is gebruikt. Heb je geen springvorm van 24, maar van 20 cm, verklein dan de hoeveelheden of gebruik de rest van het beslag bijvoorbeeld voor cupcakes.

  • Springvormen

Er bestaan vaste bakvormen, waarbij de vorm uit 1 deel bestaat, en springvormen, waarbij de zijkant afneembaar is en open ‘springt’. Als je een vaste bakvorm gebruikt, zul je na het bakken de taart vaak moeten omkiepen op je aanrecht om de taart eruit te krijgen. Hoe hoger de taart, hoe lastiger dat kan zijn. Een springvorm is handig omdat je de zijkant eraf kan halen en de taart van de onderplaat af kan schuiven. Wanneer is een vaste vorm dan handig? Als je gebak maakt zoals vlaaien, heb je niet veel voordeel aan een springvorm. Het gebak is laag en kan je makkelijk uit de vorm ‘wippen’.

bakvormen

Een vaste vorm (links) en een springvorm.

  • Siliconen bakvormen

Siliconen bakvormen zijn verkrijgbaar voor allerlei soorten gebak. Het grote voordeel van siliconen vormen is dat ze flexibel (buigzaam) zijn. Daardoor kun je ze makkelijk loshalen van het gebak. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken. Als je bijvoorbeeld bonbons maakt, zijn siliconenvormen echt ideaal.

Bonbon

Siliconenvorm om bonbons te maken.

Het nadeel is echter dat de vorm geen stevigheid biedt tijdens het bakken. De vorm kan uitbuigen naar de zijkant, waardoor een taart die uitzet dus ook in de breedte kan uitzetten. Vooral bij muffins is dat vervelend: je wil een mooi hoog gebakje! Een oplossing daarvoor is om de siliconen vorm(en) in een metalen vorm te zetten, waardoor je de voordelen van zowel de metalen als de siliconen vorm hebt.

Bakplaat

Een bakplaat waarin je papieren of siliconenvormpjes kunt plaatsen.

Toch is er nog een reden om bij cupcakes geen siliconenvormen te gebruiken, namelijk als je een leuk papieren vormpje erom heen wilt. Het is ontzettend mooi om je cupcakes in een papiertje te presenteren bij bijvoorbeeld een feestje. In de praktijk komt het er dus op neer dat ik vaak een metalen vorm gebruik, met daarin de papieren omhulsels.

Papieren vormpjes

Papieren vormpjes voor cupcakes en muffins.

Tips

  • Altijd invetten

Vet bakvormen altijd in, ook als je bakpapier gebruikt. Bakpapier kun je overigens niet alleen voor spingvormen, maar ook voor vaste vormen gebruiken. Knip het bakpapier dan op maat en leg het onderin de vorm. Invetten kun je tegenwoordig met een spray doen, maar het gaat ook heel makkelijk met een klontje boter. Wikkel het in een stukje keukenpapier en smeer de vorm in. Of: gebruik wat vloeibare bakboter en smeer dit uit. Niks vervelender dan een taart die blijft plakken aan de vorm, dus begin altijd met het insmeren!

  • Bakvormen kopen

Overweeg je om een bakvorm aan te schaffen voor een recept dat je zelden gebruikt? Kijk dan of je niet iets anders als alternatief kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: wil je kleine taartjes maken van bladerdeeg? Je kunt cupcakevormpjes ondersteboven neerzetten en daar het bladerdeeg overheen leggen. Zo bespaar je geld en ruimte.

Bakvormen

Speciale bakvormen: niet altijd nodig.

4 reacties

  1. marielle said,

    29 augustus, 2014 bij 8:12 am

    een vraag, een taart/brood van 22 cm doorsnee wil ik halveren maar ik heb geen kleine springvorm. ja 1 van 18 cm kan dit? en wat is een goedalternatief?

    een bakblik?

    vr. gr.

    • prinsesjeanouschka said,

      29 augustus, 2014 bij 5:35 pm

      Beste Marielle, bedoel je dat je het recept wil halveren? Je kan in principe elke doorsnee gebruiken, maar let er dan op dat je de baktijd aanpast. Als je de halve hoeveelheid namelijk in die van 18 cm giet, komt het beslag waarschijnlijk minder hoog dan in het oorspronkelijke recept. Oftewel: de taart is eerder gaar, omdat het beslag over een grotere oppervlakte is uitgespreid. Als je een taart bakt die je in meerdere lagen moet snijden (bijvoorbeeld om de taart te vullen met slagroom), dan kan dit dus een probleem zijn. In dat geval zou ik wel echt een kleinere springvorm gebruiken. Een bakblik (ik denk dat je een cakeblik bedoelt?) zou dan ook een optie zijn inderdaad. Succes!

  2. Naomi said,

    8 april, 2016 bij 1:30 pm

    Hoi,
    Wij zijn maar met z’n tweetjes en voor de lijn is zo’ n hele taart opeten niet echt bevoordelijk hihi.
    Dat is eigenlijk de reden dat ik niet zo vaak bak, of ik moet weten dat we visite krijgen.
    Mijn vraag is….als ik de helft van een kant en klaar verpakking wil gebruiken en dus een kleinere taart wil maken…..welke maat springvorm moet ik dan hebben ?
    Ik gebruik nu meestal de 24.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Naomi

    • prinsesjeanouschka said,

      10 april, 2016 bij 6:51 pm

      Hallo Naomi,

      Ik zou je in dat geval aanraden een kleinere vorm te nemen, bijvoorbeeld van 20 cm, zodat de taart qua hoogte ongeveer hetzelfde wordt. Als je de taart dan doormidden wil snijden en wil vullen, kan dat nog steeds. Let wel goed op de baktijd, want die op de verpakking is natuurlijk voor de grotere vorm. Regelmatig even checken met een satéprikker…

      Bedankt voor je berichtje!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: