Pompoencake

30 november, 2013 – Pompoenen zijn nu volop te vinden in de winkels. Ik had er nog nooit iets mee gekookt of gebakken, dus het werd tijd voor dit experiment!

pompoencakeIk vond pompoenen altijd een beetje eng, want hoe snijd je ze en hoe gebruik je ze in een taart of in een gerecht? Gelukkig bleek het heel erg mee te vallen. En een ontdekking voor mij was dat je alle onderdelen van de pompoen kan gebruiken: de schil, het vruchtvlees, en de pitten.

Ik heb van het vruchtvlees eerst een puree gemaakt, die je daarna kan verwerken in verschillende recepten. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om de pompoen te verwerken. Wie weet kom ik daar nog eens op terug. Hieronder in ieder geval het recept voor de pompoencake. Het recept is van Martha Stewart en kan je hier terugvinden.

Ingrediënten

  • 250 ml pompoenpuree (1 cup)
  • 120 ml lauwwarme melk (1/2 cup)
  • 115 gram ongezouten boter
  • 235 gram bloem (1 2/3 cup)
  • 1 1/2 theelepel speculaaskruiden (of meer of minder naar smaak!)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 325 gram suiker (1 1/2 cup)
  • 2 eieren

Pompoenpuree

Snij de pompoen door midden. Snij de twee helften in grote stukken, een beetje zoals een meloen. Dit kost behoorlijk wat kracht, zorg dat je een groot en scherp mes hebt! De schil en de pitten kun je laten zitten. Als je van plan bent om de pitten nog te gebruiken (bijvoorbeeld om ze te roosteren), haal ze dan wel alvast van de pompoen af.

twee helften

Zet de stukken op een bakplaat en zet deze 45-50 minuten in de oven op 200 graden. Test of de pompoen zacht is door er een vork in te prikken. Laat even afkoelen en schraap dan de pitten en de schil weg. (Bij sommige pompoenen is de schil eetbaar, in dat geval kan je de schil dus laten zitten.)

Pureer het vruchtvlees. Je kunt het nu gebruiken in gerechten. Wat je overhoudt, kun je invriezen en later gebruiken!

puree

Pompoencake

Meng in een kom de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, speculaaskruiden, zout.

Doe in een andere kom de boter en de suiker. Zorg dat de boter al zacht is, bijvoorbeeld door de boter al een paar uur van te voren uit de koelkast te halen, of door de boter 20 seconden in de magnetron te zetten. Klop met een mixer de boter en suiker door elkaar, doe dit zo’n 3 minuten zodat de boter de suiker volledig heeft opgenomen. Klop er daarna een voor een de eieren doorheen.

Voeg de pompoenpuree en de melk aan het natte mengsel toe, en klop weer goed. Als laatste voeg je de droge ingrediënten toe. Roer vanaf dit punt met een spatel of lepel en stop zodra alles net gemengd is. Zo voorkom je dat de cake te droog wordt.

Vul de gewenste bakvorm. Van dit recept kon ik een lage taart van 24 cm doorsnede maken, en een wat hogere rechthoekige cake van 20 cm. Strooi bovenop het beslag wat gehakte nootjes. Ik heb een mengsel van hazelnoten, pecannoten, en walnoten gebruikt. Zet de bakvorm in de oven op 180 graden. Gebruik je een lage vorm? Reken dan 35-40 minuten. Bij een hoge cakevorm kun je uitgaan van 50-55 minuten. Test af en toe met een satéprikker of de taart/cake gaar is.

Warm is de cake erg lekker, maar afgekoeld ook. Afgedekt blijft de cake zeker 5 dagen goed. Smullen maar!pompoentaart

stukje cake

Advertenties

2 reacties

  1. red said,

    17 november, 2015 bij 2:46 pm

    Ha, super! Ziet er goed uit, die ga ik snel uitproberen!

    • prinsesjeanouschka said,

      20 november, 2015 bij 9:59 pm

      Veel plezier en hoop dat ie smaakt! Bedankt voor je berichtje!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: