Bokkenpootjes

Zaterdag 9 februari, 2013 – Na de roze koeken wederom zo’n veel gegeten lekkernij die hartstikke leuk is om zelf te maken: bokkenpootjes!

Lekker met een kopje koffie

Het recept is van 24Kitchen, zie hier. De op deze blog beschreven hoeveelheden geven je ongeveer 10 flinke bokkenpootjes.

Ingrediënten

  • 90 gram witte amandelen + wat amandelschaafsel
  • 70 gram poedersuiker (40 gram voor het deeg, en 30 gram voor de vanillecreme)
  • 30 gram bloem (20 gram voor het deeg, en een eetlepel voor de vanillecreme)
  • 1 vanillestokje (voor het deeg en voor de vanillecreme)
  • 3 eieren, gesplitst (je gebruikt 3 eiwitten + 1 dooier)
  • 135 gram witte suiker (110 gram voor het deeg, en 25 gram voor de vanillecreme)
  • 125 ml melk
  • 125 gram boter
  • 100 gram chocolade

We beginnen met de “pootjes”, die op elkaar geplakt worden. Maal 90 gram witte amandelen zeer fijn in de keukenmachine totdat je een soort amandelpoeder hebt. Roer er 40 gram poedersuiker doorheen. In een ander kommetje doe je 20 gram bloem met het merg van een half vanillestokje. In een derde kom mix je de eiwitten van 3 eieren op tot een licht schuim. Doe er beetje bij beetje in totaal 110 gram suiker bij tijdens het mixen. Doe de amandelmix erbij, en roer goed en luchtig door. Zeef daarna ook het bloemmengsel erdoor (druk de vanille door de zeef) en roer weer goed. Doe dit beslag in een spuitzak en maak een stuk of 20 pootjes op de bakplaat. (Tip: het geeft niet als de pootjes niet allemaal even groot zijn, maar probeer wel steeds paren van 2 te maken zodat je die aan elkaar kunt plakken straks!) Bestrooi met wat amandelschaafsel als je dat nog over hebt. Zet 15 tot 18 minuten in de oven op 180 graden, en laat daarna goed afkoelen.

Maak ondertussen de vanillecreme. Die wordt gemaakt van banketbakkersroom vermengd met boter. De banketbakkersroom maak je door 125 ml melk te koken met het merg van een half vanillestokje (die je nog over had van het deeg) en 12 gram suiker. In een kommetje meng je 1 eidooier met 12 gram suiker, een eetlepel bloem, en een klein scheutje van de melk. Zodra de melk kookt, doe je het dooier-mengsel erbij en laat je het wederom aan de kook komen. Giet het in een schaal om af te laten koelen, zet even in de koelkast. Klop 125 gram boter luchtig met 30 gram poedersuiker en mix daarna de banketbakkersroom erdoorheen. Je vanillecreme is klaar!

Lijm nu de pootjes aan elkaar door steeds wat vanillecreme op de ene helft te spuiten, en de andere helft ertegenaan te duwen. Als dit is gebeurd, smelt je 100 gram chocolade. Giet het in een smal kopje zodat je de pootjes goed kunt dopen. Dip de twee uiteinden in de chocolade en laat hard worden. En zie daar, de bokkenpootjes zijn klaar!

genieten maar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s