Kersttoetje: Pavlova met rood fruit

27 december, 2012 – Kerst is voorbij… Een van de toppers bij het kerstdiner was dit jaar het toetje: een Pavlova!

pavlova

Het recept is erg makkelijk. Splits 6 eieren en klop de eiwitten stijf. (Belangrijk: zorg dat de kom vetvrij is! Veeg bijvoorbeeld de kom schoon met een beetje citroensap.) Strooi er tijdens het kloppen beetje voor beetje 225 gram suiker bij. Blijf kloppen tot het schuim taai wordt en er pieken vormen als je de gardes uit de kom haalt. Meng in een kommetje 1 eetlepel maizena met een eetlepel azijn. Mix dit door de eiwitten heen. Stop dan met mixen er roer er – met een lepel! – nog 75 gram suiker doorheen.

Schep de eiwitten op een bakplaat in de gewenste vorm: een ring in mijn geval, maar je kan ook 6 losse hoopjes maken bijvoorbeeld. Als je een ring maakt, maak dan een kuiltje in het midden, zodat je daar straks de slagroom mooi in kan scheppen. Zet de bakplaat anderhalf tot twee uur in de oven op 120 graden, net zolang tot de buitenkant droog en knapperig aanvoelt. (Dit noemt men niet “bakken”,  maar het “drogen”  van de eiwitten.) Haal uit de oven en zet het op een schaal. Als het afgekoeld is, spuit of schep je er slagroom overheen, en versier je het met fruit naar keuze. Voor een tropische variant met kokos, zie hier.

Je kan de Pavlova met zijn allen met een lepel aanvallen, of lekker grote stukken op je bord scheppen. Hoe dan ook, zeker een feest!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: