Sinterklaas Banketstaaf

2 december, 2012 – Een heerlijke, zelfgemaakte banketstaaf om van te smullen tijdens pakjesavond!

Banketstaaf

Het recept is afkomstig van – heel toepasselijk – een website met Sinterklaas recepten, zie hier. Je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil. Maak je bijvoorbeeld zelf spijs, of koop je kant en klare? Hetzelfde geldt voor het bladerdeeg. Ik heb in dit geval lekker makkelijk gedaan, met spijs en bladerdeeg uit de supermarkt.

Oke, om te beginnen. Pak je zelfgemaakte bladerdeeg, of bladerdeeg uit de vriezer. Laat zes plakjes ontdooien. Maak in de tussentijd het spijs. In mijn geval kneed je het pakje spijs (300 gram) los met een ei, twee eetlepels slagroom, en de rasp van 1 citroen. Kneed het tot een samenhangend geheel. Pakjes spijs zijn in de meeste supermarkten te koop van het merk dr. Oetker.

Strooi wat bloem op je werkblad. Leg 5 plakjes bladerdeeg ongeveer 1 cm over elkaar heen, en druk de velletjes op elkaar (let op: hou 1 vel bladerdeeg apart!). Gebruik een deegroller om de overlappingen goed glad te krijgen (zodat de staaf straks niet scheurt). Verdeel het spijs in het midden van de plakjes bladerdeeg. Rol de twee lange kanten van het bladerdeeg over het spijs heen. De twee korte zijkantjes rol je ook dicht. Bevestig de uiteinden van het bladerdeeg goed aan elkaar, bijvoorbeeld door met een vork de naad in elkaar te drukken.

Til de rol nu naar een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de naad onder ligt en niet zichtbaar is. Uit het overgebleven plakje bladerdeeg maak je versieringen, bijvoorbeeld sterren, hartjes, of iets anders leuks. Gebruik daarvoor een koekjesvormpje of snij het uit met een mes. Leg de banketrol in de gewenste vorm (wees voorzichtig!) en bevestig je versieringen met een paar druppels water. Bestrijk de rol met een losgeklopt ei, en doe 35 minuten in de oven op 200 graden.

de oven in!

Klaar voor de oven

Het resultaat… hmmmm!

bijna klaar

Bijna klaar…

smullen maar

….smullen maar!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: