Soesjes

01 april, 2012 – Soesjes maken is makkelijker dan je denkt!

soesjes

Begin met 100 ml melk, 100 ml water, en 100 gram boter en een snufje zout (hiermee maak je al zeker 30 soesjes, dus halveer het recept gerust), en doe dit in een pan boven het vuur. Zodra het kookt, haal je het even van het vuur af en roer je er 100 gram bloem doorheen. Goed roeren tot het deeg glad is en van de randen afkomt. Zet het een paar minuten weer op het vuur, zodat de bloem kan garen. Blijf goed roeren.

Van het vuur af roer je er nu één voor één 4 eieren door. Wacht steeds met het volgende ei totdat het deeg weer mooi glad is. Het credo is hier om te blijven roeren, dan komt het vanzelf goed.

Doe het deeg dan in een spuitzak en maak rondjes op een bakplaat (of gebruik een lepel om hoopjes te scheppen). Let op: de soesjes worden minstens 2 keer zo groot, dus spuit niet té grote bollen. 20 minuten in de oven op 200 graden, en dan zijn de soesjes mooi bruin en enigszins krokant. Laat ze even afkoelen terwijl je de vulling maakt. Maak er voor de lol eens eentje open, en zie hoe hol de soesjes zijn!

vers van de bakplaat

Vers uit de oven

De vulling: klop 250 ml slagroom op met twee eetlepels suiker. Voeg er naar wens nog wat aan toe: bijvoorbeeld geraspte chocolade, kleine stukjes fruit, nootjes, etc. Snij dit dan wel heel fijn.

Dan de soesjes vullen: maak met een mesje een klein sneetje in de soesjes. Doe de slagroom in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje (heb je nootjes of iets anders toegevoegd, let dan op dat je spuitmondje niet verstopt raakt!) en vul de soesjes. Dit gaat het makkelijkst door in één hand het soesje vast te houden en in de ander de spuitzak, zodat je voelt wanneer het soesje – letterlijk – vol is.

slagroomsoesjes

Niet langer soesjes, maar Slagroomsoesjes

Ideeën voor de afwerking: bestrooi met poedersuiker, of doop in gesmolten chocolade. Enjoy!

soesjes met poedersuiker

Bestrooid met poedersuiker

Advertenties

1 reactie

  1. 2 december, 2013 bij 6:32 pm

    […] bereiding is simpel. Maak zelf soesjes, of koop ze in de supermarkt. Smelt witte chocolade. Doop de soezen in de chocolade, en daarna in […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s