Witte chocolade, kokos & frambozen cake

22 maart, 2012 – Het oorspronkelijke recept heb ik een paar jaar geleden uitgeknipt uit een tijdschrift. De titel was ‘Droomtaart met frambozen en kokos’. Uiteindelijk heb ik er een droomtaart van kunnen maken, maar daar was wel een aanpassing voor nodig!

frambozencake

De basiscake is namelijk twee keer mislukt. Ik besloot toen dat het wel aan het recept moest liggen, en ben dus op zoek gegaan naar een alternatief. Rudolph heeft me uit de brand geholpen: ik heb zijn slagroomtaart-recept gebruikt. Als je een gebruikersaccount hebt bij 24kitchen kun je ook het filmpje zien waarin Rudolph het beslag maakt. Reuze handig!

De basiscake
Splits 5 grote eieren. Klop de eiwitten stijf, voeg 100 gram suiker toe en klop tot mooie gladde pieken. Zet een pan water op, hou er een steelpan boven en klop daarin de eidooiers met 75 gram suiker tot het een romig, dik geheel is (de hitte van het water zorgt ervoor dat de eidooiers al enigszins garen).

Zet het vuur weer uit. Voeg 75 gram bloem bij de dooiers, roer door, en doe er een beetje van het eiwit bij. Roer weer glad. Voeg nog 75 gram bloem toe, roer door, en gooi nu het mengsel bij de overgebleven eiwitten. Roer helemaal glad.

Laatste stap: voeg 90 gram gesmolten boter toe, en roer weer door. Giet nu het beslag in een taartvorm. Ik heb er één van 20 cm gebruikt, en dan hou je heel wat beslag over. Je kan dus makkelijk een vorm van 24 of 26 cm nemen. Zet de vorm 30 tot 35 minuten in de oven op 180 graden, tot ie gaar is.

De vulling
Twee lagenAls de taart klaar is en afgekoeld, snij je ‘m in twee lagen. Leg de bovenste laag even weg. De vulling maak je door 100 ml slagroom, 75 gram witte chocolade, 50 gram geraspte kokos, en een eetlepel poedersuiker in een pan te verhitten. Als de chocolade is gesmolten, haal je de pan van het vuur. Laat afkoelen (zet eventueel in een bak koud water om het te versnellen).

Smeer dit mengsel op de onderste taarthelft. Daarbovenop verdeel je 125 gram geprakte frambozen (dit kan ook met aardbeien natuurlijk, of ander rood fruit – heb je geen fruit, kun je zelfs jam nemen). Laat wat frambozen over voor de versiering.

Leg de bovenste taarthelft er weer op.

De topping
Klop ongeveer 250 ml slagroom op met een eetlepel suiker en een zakje Klopfix. Schep er daarna voorzichtig 50 gram geraspte kokos doorheen (mag ook meer of minder zijn, wat je lekker vindt!). Laat even opstijven in de koelkast. Smeer het vervolgens over de boven- en zijkant van de taart. N.B. als je een grote vorm hebt gebruikt, kun je dit recept verdubbelen.

Finishing touch: rasp een reep witte chocolade tot grove krullen (dit kan heel makkelijk met een dunschiller, heb ik ontdekt) en strooi over de taart. Leg er nog wat frambozen op.

Close-up

cake

Ik was weer blij verrast door de kwaliteit van de cake. Het is werkelijk een heerlijk luchtig
gebak, en met de chocolade en frambozen erbij echt een topper!

cake

piece of cake

Advertenties

9 reacties

  1. Maricel Canete said,

    1 september, 2012 bij 5:27 pm

    Ik heb dezelfde taart gemaakt maar van Albert Hein recept…de taart ging wel rijzen maar van binnen is hij nog steeds nat (echt nat). Ik moest het weggooien en daarna weer voor de 2e keer gemaakt maar het resultaat is nog steeds hetzelfde. Ik heb de 2e taart 2 uur in de oven gedaan hopend dat hij zal nog rijzen maar tevergeefs…
    Nu lees ik je recept en mijn vraag is, moet ik deze roeren met de hand of moet ik met de mixer roeren? Ik wil het zo graag maken maar Ik ben bang dat het zal weer niet lukken.
    Ik hoop dat je mijn vragen kan beantwoorden.
    Ik hoor het wel graag.

    Met vriendelijke groeten,
    Maricel Canete
    Noord Holland

    • prinsesjeanouschka said,

      2 september, 2012 bij 10:30 am

      Hallo Maricel,
      Zoals je in mijn post kunt lezen, mislukte bij mij de basiscake ook twee keer. Erg frustrerend!

      Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De eerste is dat je oven te warm is, waardoor de bovenkant snel begint te rijzen, maar de binnenkant niet. De warmte is dan als het ware niet goed verdeeld over de cake. Je kan dus eens proberen de temperatuur wat lager te zetten, of de cake wat lager in de oven te plaatsen.
      Een andere reden zou kunnen zijn dat het beslag te ‘zwaar’ is. Ik ken het recept niet dat je gebruikt. Gaat er kokos door het beslag? Misschien zit er teveel kokos in waardoor de binnenkant niet goed kan garen. Misschien eens proberen met wat minder kokos, en dan de buitenkant versieren met meer kokos?
      Je vraagt zelf iets over het roeren. Ook dat kan er mee te maken hebben. Gebruik je bakpoeder? Heb je dit eerst door de bloem gedaan of direct door het natte beslag? En gaan er meerdere eieren in het beslag? Heb je deze eerst los geklopt en er 1 voor 1 doorheen geroerd? Bij cake beslag gebruik ik zelf meestal een lepel of garde en niet meteen de mixer. De mixer gebruik ik bijvoorbeeld bij het opkloppen van eieren.

      Ik hoop dat dit enigszins helpt!

      • Maricel Canete said,

        2 september, 2012 bij 2:50 pm

        Hallo!
        De 1e poging heb ik volgens het recept gevolgd qua temperatuur en roeren maar de 2e keer heb Ik de temperatuur 125C gezet en met de mixer geroerd en voor 2 uur lang in de oven gedaan maar met hetzelfde resultaat..Ik heb geen bakpoeder gebruikt omdat op het recept staat zelfrijzend bakmeel…

        Ik wil je recept as week gaan proberen. dus je raad mij aan om gewoon de beslag te roeren met een lepel of garde? moet het heel glad zijn of gewoon een paar keren roeren?

        Groetjes,
        Maricel

      • prinsesjeanouschka said,

        2 september, 2012 bij 6:13 pm

        Hallo,

        Ga je het albert heijn recept weer proberen? Ik zou de mixer gebruiken voor de eieren, maar daarna een lepel of een garde. Roer net zolang tot het meel opgenomen is in het beslag, stop daarna met roeren. Zorg wel dat je eerst de eieren met de suiker heel goed hebt geklopt. Zo luchtig mogelijk dus..
        Wat je kan proberen, is om de eieren eerst te splitsen. Klop de helft van de suiker met de eidooiers, de andere helft met de eiwitten. Doe het bakmeel bij de eidooiers. Voeg als laatste de eiwitten toe.
        Als je het zo doet, lijkt het erg op het recept dat ik heb gebruikt. Door de eiwitten luchtig te kloppen, wordt het een mooi luchtig beslag.
        Succes!

  2. maricel said,

    5 september, 2012 bij 9:01 am

    Hallo,bedankt voor het beantwoorden…nee Ik zal die van albert hein niet meer gebruiken….ik zal je recept gebruiken en als ik dat heb geprobeer dat laat ik je weten of het mij gelukt is of niet…nogmaals heel erg bedankt voor je antwoord hoor!!! ik ben er heel blij mee!!!!

    Groetjes,
    Maricel

  3. Joke said,

    24 januari, 2014 bij 9:41 pm

    Hallo Anouschka, fijn dat je de taart lekker vond (het was mijn recept in de Margriet). Vreemd dat het kapsel steeds mislukt is! Ik maak altijd mijn taarten met dit makkelijke beslag en het gaat nooit mis. Belangrijk: suiker een minuut of vijf kloppen met de eieren, dan bloem en bakpoeder erboven zeven en voorzichtig erdoor spatelen, zodat het beslag luchtig blijft. Pas als alle bloem is opgenomen, meng je het kokend water met de gesmolten boter er (wederom met de spatel) voorzichtig doorheen. Dus mocht je het nog één keer aandurven… succes!

    • prinsesjeanouschka said,

      28 januari, 2014 bij 8:16 am

      Wat leuk om je op mijn blog te ‘zien’, Joke! Ik vond je taart echt geweldig en ben er nog steeds gek op. Ik denk dat de crux inderdaad is dat het beslag luchtig blijft. Bij mij lukte dat veel beter door de eieren te splitsen en de eiwitten apart luchtig te kloppen. Misschien ben ik niet geduldig genoeg geweest met jouw manier – als jij de eieren klopt, krijg je dan ook een soort schuim? Hoe dan ook, bedankt voor je berichtje en de inspiratie voor de taart! 🙂

  4. Joke said,

    24 februari, 2014 bij 5:18 pm

    Hallo Anouschka, dank voor je compliment! Ik klop de eieren en de suiker ongeveer 5 minuten met de Kitchenaid of de mixer. Het is dan een crèmekleurig, luchtig beslag geworden. Daarmee zou het moeten lukken. Laat nog een keer weten of het gelukt is!

    • prinsesjeanouschka said,

      25 februari, 2014 bij 2:34 pm

      Oke, duidelijk.. Moet ik inderdaad nog maar eens aan de slag gaan met deze lekkere cake 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: