Spiraal Koekjes

17 oktober, 2009 – Koekjes met citroen en chocola, gegoten in een leuke vorm!

100_3256

We maken eerst het basisdeeg. Zorg dat je 175 zachte boter hebt, en roer hier 300 gram witte basterdsuiker doorheen. De boter kun je eventjes in de magnetron doen om het mixen te vergemakkelijken. Overigens kun je ook andere (donkere) suiker gebruiken, maar dan zie je het verschil in kleur zodadelijk niet zo goed tussen de twee lagen van de koekjes. Witte suiker dus!

Voeg een ei toe, mix goed, en daarna 350 gram bloem. Kneed eventueel met je handen tot een grote bal deeg, verdele het daarna in 2. Voeg aan de ene helft de rasp van één citroen toe (ook in potje te koop; gebruik dan een eetlepel), en aan de andere helft 40 gram gesmolten pure chocolade. Kneed weer tot 2 deegbollen.

Vervolgens moet het deeg uitgerold worden tot twee rechthoeken van ongeveer 30 bij 20 cm. Leg eerst de ene bal deeg tussen twee vellen bakpapier, en gebruik een deegroller om een rechthoek te vormen. Herhaal dit voor de andere helft deeg. Snij de rechthoeken een beetje bij om dezelfde vorm te krijgen.

Leg de lappen daarna op elkaar. Voorzichtig dat er geen scheuren ontstaan! Snij waar nodig weer bij, en rol het deeg daarna op tot een worst. Doe dit zo stevig mogelijk, maar niet te snel. Het is het makkelijkst om het bakpapier omhoog te tillen en zo steeds een beetje verder op te rollen.

Leg het deeg een uurtje in de koelkast om hard te worden (of een half uur in de vriezer). Snij de worst dan in plakjes, en bak deze in 10 tot 15 minuten in de oven op 190 graden. De koekjes voelen nog zacht aan, maar worden vanzelf hard als je ze uit de oven haalt. Genieten maar!

100_3249 100_3257

100_3246

Het deeg dat ik over had na het bijsnijden heb ik door elkaar gekneed, en er sterretjes-koekjes van gemaakt. Dit zijn als het ware ‘marmer’-koekjes:

100_3264

100_3260

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: