Tarte Tatin

09 oktober, 2009 – Deze sjieke term staat voor “Appeltaart op z’n kop” en is erg leuk om te maken!

100_3237

Er zijn verschillende manieren om een Tarte Tatin te maken, ik heb de taart in een pan zonder steel in de oven gebakken. Het gaat erom dat je een vuurvaste schaal hebt om de taart in te bereiden.

Smelt allereerst 150 gram boter in een pan en doe er 1/2 cup suiker bij. Roer even door zodat de suiker gelijkmatig verdeeld is, en leg er dan plakjes geschilde appel in. De pan hoeft niet helemaal met appel gevuld te zijn, er mogen best wat “gaatjes” tussen zitten. Laat dit alles even lekker pruttelen zodat de suiker karamelliseert.

Ondertussen maken we het deeg. Klop 115 gram boter met 2/3 cup suiker met een mixer, voeg daarna 2 eieren, 2 theelepels vanille-essence, en 125 ml creme fraiche (of zure room) toe en mix weer goed. Combineer in een andere kom 1 1/2 cup bloem, een snufje zout, een flinke eetlepel kaneelpoeder, en een theelepel bakpoeder. Roer dit beetje bij beetje door het natte deeg. Als laatste kun je nog een in kleine stukjes gesneden appel bij het deeg doen.

Haal nu de pan van het vuur en controleer of de appels nog gelijkmatig verdeeld zijn. Als je een pan zonder steel hebt gebruikt, kun je nu het deeg over de appels heen scheppen. Wil je verder gaan met een gewone ovenschaal of bakvorm, giet dan het boter-suiker-mengsel met de appels in de vorm en verdeel ook hierover het deeg.

Strijk het beslag gelijkmatig uit en zet de pan of bakvorm in de oven. Bak de taart 25 minuten (of totdat de bovenkant stevig en goudbruin is) op 200 graden. Laat de Tarte Tatin even afkoelen en leg dan een bord over de pan heen. Draai de pan en het bord voorzichtig om, en trek de pan omhoog. Tadaaa: je hebt nu een heerlijke taart met een bovenkant van gekaramelliseerde appels.

Je kunt varieren met de hoeveelheid boter en suiker die je in de pan doet, maar ook met het soort fruit! Probeer eens peren of mango in plaats van appel te gebruiken. Eén ding blijft hetzelfde: de taart is superzoet en extra lekker met een bolletje ijs. Geniet ervan!

100_3233  100_3229  100_3232

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: